понедељак, 11. фебруар 2013.

REČ PO RIJEČ (51)




JETRVICA ADAMSKO KOLENO
Jedna od najlepših srpskih epskih pesama, bogata prikazima porodične tradicije i morala.
Pesma govori o plemenitoj Koviljki koja nakon smrti svoje jetrve Vinke brine o njenom sinu kao o svom detetu, ne odvajajući ga od svog sina. Vinka, kada se razbolela, zamolila je jetrvu Koviljku da pazi na njenog Marka, ali samo toliko da joj ne bude teško, i da raste pored Marinka kao siroče. Sav narod je blagosiljao strinu zbog njene privrženosti porodici.

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=5751.0
Адамско колено – осмо дете исте мајке, које је, обдарено најбољим особинама по народном веровању, али које нема среће у животу; људи који имају срце за цео свет, уопште веома добра, душевна жена.  – Чича Јордан је био право адамско колено (Сремац, Стеван, Чича Јордан).  Згледао се са својом Ружом, с питомом хваљеном снашицом, адамским коленом (Ћопић, Бранко, Осма офанзива).  Та сенаторска ћерка показа се као плодно адамско колено (Црњански, Милош, Сеобе 2).

2 коментара:

Анониман је рекао...

Sumnjam da je iko ovu epsku pesmu, tj. sintagmu od 21-og slova ubacio u ukrštenicu. Mislim da je vreme da se to ispravi, a naravno, zasluge idu i gazdi bloga što nas je na nju podsetio.
Lozničanin

Slavko Bovan је рекао...

Još čekam najavljenu ukrštenicu :)