субота, 18. мај 2013.

NOVITET


"Od datih pojmova, kao i još jednog sloga koji se četiri (prvi primer), odnosno pet (drugi primer) puta ponavlja (crtice pokazuju mesto), sastavite smisleni rebus."

Dejan piše: Smatram da sada sa pojavom ove dopunjaljke mogu da se otvore i drugi principi, načini, kako da se dopune slova, ne samo na osnovu ponavljanja sloga. Slično kriptogramnom rebusu u kome mogu da postoje razni ključevi za 'šifriranje' postavke rebusa.

9 коментара:

Unknown је рекао...

Drugi je: VOLI LI LILI LIKER?
Baš mi se dopada ova vrsta rebusa! Bravo Dejane!

Unknown је рекао...

Prvi je: KADETA TATA TARI SLUPA

Slavko Bovan је рекао...

tačni odgovori

Dejan Minić је рекао...

Zahvaljujem, Ilija.

Анониман је рекао...

Ova PALILOGIJA je malo pod znakom pitanja kada je enigmatika na delu. Poznata enigmatska vrsta je slogovna PONAVLJALJKA i vec ima takvih sastava u formi citaljke npr. STETE TE TETE TE TERETE! /7+1/Mislim da je rekorder Zivota Stankovic. Cini mi se da palilogija podrazumeva nesto drugacije ponavljanje - na pocetku i na kraju!Razmislite pre no li proglasite novitet!
Nikola Pesic

Dejan Minić је рекао...

Paaaa...razmislio sam i mislim da je ovo novitet u svetu rebusa. Naravno da je bilo mnogo zagonetaka sa raznim ponavljanjima, ali u formi rebusa nije.
Recimo kad je u Enigmatskoj radionici Z.Radisavljević objavio rebus potiraljku, koju je osmislio na osnovu klasične potiraljke, opradnano je pisalo 'novitet'.

Prvobitno sam ovu dopunjaljku nazvao 'slogovna tautologija', ali sam se konsultovao sa stručnjakom za jezik i onda je došao ovaj naziv. Tu već nisam nešto stručan, te ne bih ništa ni komentarisao.

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, vjerujem da će se autor oglasiti. U propratnom pismu mi je kazao da su održane "konsultacije na vrhu" između vodećih autora rebusa.

Meni se čini da su slogovna ponavljaljka i ova novoprikazana vrsta rebusa, ipak, dvije različite stvari.

Slavko Bovan је рекао...

Opaaa, poruke smo pisali u isto vrijeme.

Milan S. је рекао...

Ovakvo ponavljanje nije tautologija nego palilogija (ili epizeuksis). Što se zapažanja N. Pešića tiče da je "palilogija nešto drugo", tačno je da u Vujakliji piše da je to ponavljanje u smislu počinjanja nove rečenice rečju kojom je završena prethodna. Ali, ne bih se toliko držao Vujaklije, iz sledećih razloga:

(1) U Vujakliji to isto piše i za anadiplozu i za epanalepsu (a epanalepsa je npr. nešto sasvim drugo - ponavljanje reči s početka na kraju - "kralj je mrtav, živeo kralj").

(2) Da je palilogija "ponavljanje reči više puta bez umetnutih reči između" ("npr. Reči, reči, reči") piše na mnogim ozbiljnijim mestima od Vujaklije (počev od "De Figuris Sententiarum et Elocutionis", Aquila Romanus, 3.v.).

Dakle, razmislilo se pre nego što je ovaj naziv predložen, i "palilogija" je u tom smislu samo bila ispravka netačnog termina "tautologija". S druge strane, verovatno bi ipak više odgovarao neki prostiji naziv tipa "Rebus dopunjaljka (sa ponavljanjem slogova)", pošto od prosečnog rešavača ne bi trebalo tražiti da vlada pojmovima iz retorike.