недеља, 22. фебруар 2015.

ČLANSKA KARTA




Eroteka (159)
Od kako se bavim enigmatikom, bio sam član svega dva enigmatska kluba. U praistoriji (1984. godine) osnovao sam EK „Ero“ koji je, po odredbama Statuta, okupljao enigmate sa područja svih (tadašnjih) 16 hercegovačkih opština, a po dolasku u Srbiju, po preporuci Đure Kneževića, postao sam član somborskog „Natoševića“. U članstvu ED „Dr Đorđe Natošević“ sam proveo prijatnih i uspješnih dvadeset i kusur godina, sve do poznatih događaja kada sam se zahvalio, i napustio klub. Ovdje se mora naglasiti da sam se u somborkom udruženju enigmata osjećao zaista prijatno. Bila je to baš-baš dobra ekipa, dobra druženja, a postigli smo (kao ekipa) niz dobrih rezultata. Stalno sam isticao da ću uvijek biti samo član dva kluba (mostarskog i somborskog) te se nisam učlanjivao u druge klubove, iako su mi dva kluba nudila članske karte uz opasku da istovremeno mogu ostati i član „Natoševića“. Uvijek sam se zahvaljivao na ljubaznim pozivima, i istrajavao u svojoj odluci (vjernost jednom klubu). Sada, samokritički, mogu da kažem da sam vjerovatni krivac što u Kikindi do sada nije formiran enigmatski klub. Kikindski enigmati su dobar primjer prijateljstva i kolegijalne saradnje, nekoliko puta smo razgovarali na temu formiranja kluba, ali moje uvažene starije kolege Zlatan Pupezin i Ilija Stančul nisu vršili pritisak na mene da napustim Somborce. Dakle, ED „Natošević“ sam napustio nerado, uz odluku da se neću učlanjivati u druge klubove (dok ne formiramo „Kikindu“) već da ću u ESS biti kao pojedinac.
Juče, na jutarnjoj kafi, u prijatnom društvu (Zlatan Pupezin, Krsta Ivanov, Rade Matić, Miodrag Ivanišević i ja) ćaskamo i pretresamo enigmatske teme. U jedan mah moj prijatelj Krsta izvadi člansku kartu sa mojim imenom i pruži mi je uz rečenicu: Druže, mi bismo da ti ponudimo članstvo u ED „Bor“.
Moram priznati da sam se iznenadio, jer o tome nismo nikada razgovarali, a gest me veoma obradovao. Zahvalih se Matiću i Ivanovu, rekoh da su mi učinili veliku čast jer ih uvažavam i cijenim, prihvatih člansku kartu uz veliku zahvalnost. Rekoh da nisam planirao da se učlanjujem ni u koji klub, da planiramo da osnujemo klub u Kikindi, a Krsta reče: Dobro, budi član dok ne formirate vaš klub, a mi ćemo svakako biti prijatelji kikindskog kluba, a Zlatan i ti imate zadatak da pozdravite Iliju Stančula.
I ovom priliku koristim da zahvalim Boranima. Ovaj gest me baš razveselio, te rekoh da će oni uvijek u meni imati prijatelja, te da me sada mogu računati kao člana, a u narednom periodu (kada „Kikinda“ počne sa radom) da me evidentiraju kao prijatelja kluba.
Koliko je ovaj pronicljivi gest kolege Ivanova bio dobar, pokazalo se na Skupštini. U diskusiji mi Miroslav Lazarević reče da ću (citiram po sjećanju) Morati da podnesem zahtev za učlanjenje u ESS jer sam napustio somboski klub, te da će svi pojedinci morati da podnesu zahtev za učlanjenje.
Ustadoh i rekoh: To je nevjerovatno besmisleno. Mene, koji sam član i koji sam platio članarinu, neko će da primorava da podnesem zahtjev za članstvo, a onda će o mom zahtevu odlučivati neko ko nije član (nije platio članarinu) dok se s druge strane u klub može učlaniti ko god hoće bez ikakve kontrole Saveza.
Žamor umirih rečenicom: Uostalom, da vas umirim činjenicom da sam član jednog kluba.
Tom prilikom ne rekoh naziv kluba, sve u namjeri da to učinim na ovaj način, kako bih se još jednom zahvalio Krsti i EK „Bor“, mom sadašnje klubu.

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Krsta javlja da su on i Rade dana nastupili na TV "Bor" povodom Dana enigmata. Bravo!

Slavko Bovan је рекао...

Juče sam dobio i kopije nekih starijih zapisnika (1988.) EK Bor. Biće objavljeno u nekom od sledećih izdanja "Nostalgije".

Slavko Bovan је рекао...

Krsta mi reče da je prikupio obimnu dokumentaciju o Susretima enigmata u Boru. Narednih dana biće novih fotografija iz Bora. Danas je stiglo 5-6 komada.

Миле Јанковић је рекао...

Pošto insistiraš na zakonu, onaj pečat sa slike je FALSIFIKAT (EK "Bor", po zakonu NE MOŽE da ima pečat, jer nije registrovan u APR-u).

Slavko Bovan је рекао...

Mile, biće da je tako!
Treba uapsiti Krstu, baciti ga u duboku tamnicu, meni oteti, spaliti člansku kartu, natjerati me da podnesem zahtev za učlanjenje direktno u ESS i onda vi ESS-banioci ćete kazati: "Ne može da bidne!"

Ili, pak, neće biti to što ti kažeš.
(Zaokruži ispravan odgovor)

Миле Јанковић је рекао...

Samo sam konstatovao da Ek "Bor" ne može da ima pečat, i ništa više.
Što se tiče članstva možeš da budeš član bilo kog enigmatskog kluba (sekcije), ili direktno ESS-a.
Niko ti nije zabranio (a i neće) da budeš samostalni član ESS-a, ako ti to želiš. To je tvoja odluka na koji ćeš način biti član saveza.
Ja sam samo komentarisao pečat, a ne i tvoj status.

Slavko Bovan је рекао...

Malo se ti raspitaj o propisima u vezi sa pečatom EK Bor, pa kada se raspitaš, kaži i nama da znamo.