недеља, 7. мај 2017.

REČ PO RIJEČ (1565)

EZ (fran. Èze) – francuski gradić parfema
Piše: Dejan Minić
Nalazi se na Azurnoj obali u Provansi, između Nice i kneževine Monaka i mnogi ga smatraju jednim od najlepših mesta u Francuskoj. Ovaj srednjevekovni gradić prosto mami svojim prirodnim šarmom i lepotom i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Prilazeći Ezu prvo što primetite je crkva iz 1764. g. koja je izgrađena na samom vrhu brda. U crkvi se nalazi egipatski krst posvećen boginji Isis, koji je podsetnik da je tu nekada postojao hram iz doba Feničana. Celo mesto izgleda kao neko orlovo gnezdo jer se nalazi na litici visokoj 427 metara iznad nivoa mora. Ukoliko poželite da se okupate u moru, potrebno je samo da siđete niz brdo, gde vas čekaju prelepe plaže Azurne obale.
Gradić je sačuvao svoj srednjevekovni duh u potpunosti. Razne uličice vode pored starih kamenih kuća sa masivnim drvenim vratima. Ima dosta i umetničkih radnji u kojima mogu da se kupe suveniri. Posebna je atrakcija interesantna botanička bašta, koja je prepuna raznih kaktusa, sukulenata i drugih egzotičnih biljaka. Ovde se živi usporeno, opusteno i veliki je kontrast mondenskim mestima koja se nalaze u neposrednoj blizini.
Miris parfema se oseća gotovo na svakom koraku. Ima dosta parfimerija od kojih većina pripada fabrici parfema iz mesta Gras (Grasse) koji se nalazi na samo 5 kilometara od Eza. Tu se proizvode ekstrakti raznih mirisa, koji kasnije najpoznatiji svetski brendovi parfema otkupljuju, razblažuju, malo modifikuju, luksuzno upakuju i prodaju po visokim cenama. Litar takvog ekstrakta može da košta i do 30000 evra.
U parfimeriji ˝Galimard˝ se nalazi mali muzej posvećen istoriji i tradici spravljanja parfema. Ljubazna prodavačica će vas tuda provesti i na tečnom srpskom / hrvatskom upoznati sa svim detaljima, te pustiti vam kratak film o tome. Naročito je interesantna priča o čuvenim ˝nosevima˝ -  ljudima koji su zaduženi za kreiranje parfema. Njih ima samo oko 400 u celom svetu. Prvi parfem u toj parfimeriji je nastao davne 1747. godine. Ovde možete kupiti parfeme po daleko nižim cenama, ali manje luksuznim pakovanjima.
Iako je broj stanovnika u ovom mestu samo 2961, ima dosta hotela, restorana, radnji i galerija, jer je često meta turista, kao i slavnih osoba, iz celoga sveta. Popularna grupa U2 je ovde snimila dva spota za pesme ˝Beautiful day˝ i ˝Electrical storm˝. Jednostavno, mesto koje pleni svojom lepotom i koje vredi posetiti.
(Interesantan tekst o Ezu na engleskom sa predivnim fotografijama

Нема коментара: