недеља, 13. август 2017.

REČ PO RIJEČ (1660)


LANGOŠ
Langoš je mađarski specijalitet od testa. To je vrsta pogače koja se može videti i u Austriji, Rumuniji, Češkoj i u severnim delovima Srbije. U Vojvodini je poznat i pod nazivom „mađarske mekike“. Smesa za langoš pravi se od brašna, kvasca, soli i vode, a prži se na ulju. U poslednje vreme prodaje se u restoranima brze hrane. Naziv langoš potiče od mađarske reči láng koja znači plamen. Kao i druge vrste pogača, vodi poreklo od starorimskog hleba panis focacius koji se pekao u pećima, neposredno u blizini vatre. Langoš se obično pripremao za doručak, na dan kada je pečen hleb deo testa odvajan je i pripreman na ovaj način
Izvor: Vikipedija

1 коментар:

Belirac је рекао...

U Hrvatskoj se ovakva pogača zove - langošica.