уторак, 15. август 2017.

ZA RAZGOVOR UZ KAFU (24)

Piše Ilija Ozdanovac
Temeljem nekih razgovorima u običnom seoskom (komšijskom) društvu, a sve vezano uz silne dodjele povelja, zahvalnica, godišnjih nagrada (ono što je znakovito za Dan općine, grada i dr.), postavih pitanje: Pošto sebe smatram zaslužnim i mještaninom iznad prosjeka, što meni kao poznatom, priznatom enigmati,(ovdje i šire) ne biste dodijelili taj papir (da i moja djeca i budući unuci znaju!!!!).
E, onda se postavili pitanje: A u kojoj to kategoriji?  I tu sam zatečen!
Jer, pitanje je na mjestu a ja nemam točan odgovor! Ukratko: U koju to kategoriju spada zagonetaštvo ( enigmatika? Kultura? Sport? Opći doprinos?  Džabalebarenje?
Biznis?
Kad bi ovi moji glavodržitelji u Privlaci znali odgovor, možda bi u ovoj maloj sredini bio slavljen, poštovan i "ovjenčan" vijencem- za razliku od svih tzv"privrednika" (koji nagodinu propadnu) ili "bukača" tekuće političke opcije!
Ili da se zovem Sandra Perković ili Ivana Španovič? Pa, (centurisano), i ja dodirujem vrhunce svog "zanata"!
Bilo bi dobro (pozitivno čak) o ovome izmijeniti iskustva, saznanja i razmišljanja!

19 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Pitanje je sasvim na mjestu. Mislim da ni sami enigmati nisu sigurni u koju kategoriju bi se svrtsali.

Slavko Bovan је рекао...

Što se tiče priznanja to najviše zavisi od same sredine, i odnosa lokalne zajednice prema enigmatici. Negdje se to marginalizuje do krajnjih granica, ponegdje se uvažava taman koliko zaslužuje, a ponegdje, kao npr. u Kikindi. izborimo se za status koji je, objektivno, bolji nego što enigmatika zaslužuje :)
Mi u Kikindi smo vrlo srećni jer grad i građani imaju razumijevanja za ovu našu djelatnost, pa sam tako (lično) već dva puta dobio godišnje priznanje grada, a i EK "Kikinda" ima jedno takvo priznanje. Nije loše, zar ne?

Što se tiče "razvrstavanja i svrstavanja" kada su javni konkursi u pitanju, u Kikindi su nas "ukalupili" u oblast KULTURA.

Анониман је рекао...

Treba insistirati na KULTURU, no može i OPĆI DOPRINOS osobito ako dotični ima još zasluga i u drugim oblastima osim enigmatike.

stjena

Slavko Bovan је рекао...

Kultura, dakako!

Mandrak је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Nedjeljko Nedić је рекао...

Enigmatika je Deseta umjetnost pa samim time potpada pod kulturu. Posve je druga priča s onima koji odlučuju o nagradama, a ne znaju što je to enigmatika.

Slavko Bovan је рекао...

Jedan komentar obrisan uz saglasnost autora komentara.

Belirac је рекао...

Ilija, tebi bi najbolje pasala "medalja zasluga za dobro raspoloženje naroda".

Dejan Minić је рекао...

Hm, poduži komentar koji je obrisan je bio izuzetan i istinit prikaz stanja i odnosa prema kulturi i enigmatici u ovoj našoj nesrećnoj zemlji. Ne mogu baš svega da se setim šta je pisalo, ali čini mi se da nije bilo nekog vređanja. Ako ima nekoliko spornih reči, njih treba zameniti ili obristi i vratiti komentar.

Slavko Bovan је рекао...

Dejane, u potpunosti sam saglasan sa tobom. Po meni, bilo je najviše dvije "nezgodne" sintagme, a ostalo je bilo baš dobro napisano. Autoru sam sugerisao da samo to izbaci, ali on je tražio da komentar izbrišem. Koliko sam informisan on ima namjeru da komentar prepriča zainteresovanima uživo za koji dan.

Slavko Bovan је рекао...

Što se tiče Jovanovog komentara o IlijiO, i tu se slažem. Jovana zadužujemo da prati kada se u Privlaci daju priznanja pa da nam dojavi na vrijeme, pa da EKK sroči jedna dopis privlačkim glavešinama sve sa predlogom, dva-tri potpisa i pečatom na kojoj je mudra sova.

Dejan Minić је рекао...

'Ajde, Mladene, vrati (cenzurisani) komentar, a u Subotici očekujem da im kažeš neku i u moje ime:)

Mirka је рекао...

Da se ja pitam (kao što se ne pitam :) ), Mladenovom komentaru nema šta dodati ni oduzeti.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ilija, reci to svojemu načelniku imenom i prezimenom Darko Galić, da ja njega nisam džaba reklamirao na blogu. A jednostavnije je da pronađeš nekoga tko bi te predložio za nagradu, jer većina dobitnika takvih priznanja tako čini.

Анониман је рекао...

Мој Илија не надај се срећи
овако ће начелник ти рећи:
ђе се бијо и шта си радијо
ЛАНДАРАВА КВАЗИПОЛИЦИЈО
М. Милићевић

IlijaO је рекао...

Zahvaljujem Milošu što je stihovima i premetaljkom popratio ovo" klandaranje", a usput ću se i malo osvrnuti na pobude zbog kojih je i pisan ovaj "Razgovor...."
Naime, svjedoci smo da se godinama , na svim instancama, od kvarta, mjesnog odbora pa sve dalje do države, šakom i kapom dijele "medalje" zaslužnima. U toj poplavi, dešava se, da laureati budu totalni negativci, uz obrazloženje" ...pa, oni su, znate, to i to, pa još ovako i onako..." ( a svi znamo tko su, što su i kakvi su!). E sad: budući je enigmatika toliko marginalizirana ( pa čak i video igrice više teže), a znamo kako i koliko je potkovan jedan prosječni enigmata ( nema veze, bio ratar ili doktor), i u svom domenu je "zaslužan", ali je satisfakcija izostala...
Nadalje, ovo nisam pisao zbog osobnih uvažavanja i "priznavanja"( e, baš mi je jako stalo!- kao na sajmu taštine), no samo iz čiste znatiželje , da vidimo, pa i da skrenemo pozornost: gdje smo, na toj ljestvici uvažavanja, vrednovanja i priznavanja, zapravo rangirani?
Jer, svi ili gotovo svi, od domaćica do "vlasti", se zabavljaju i oštre vijuge, sami sebe provjeravaju, uz naše uratke, a pojma nemaju što ( ili tko) iza toga stoji

Slavko Bovan је рекао...

IlijaO, svi smo te dobro razumjeli. Kao što rekoh, tvoje pitanje (opšteg tipa) je sasvim na mjestu, ali što kazah, a sada ću ponoviti. Za status enigmatike i enigmata najviše smo odgovorni mi samo. Ako se sami nećemo izboriti za bolji status u društvu niko drugi neće. Dakle, bez epepeoa (propagande) ostaćemo i dalje na marginama. Gore pripomenuh Kikindu (grad) kao dobar primjer, ali iza toga stoji dugogodišnja rovovska borba (Stančul, Pupezin, a kasnije Bovan, Tomašev,...). Mediji nam čine veliku promociju, ali i do dobrog tretmana u medijima došli smo (polu)agresivnom kampanjom. Ponekad smo i smi sebi dosadni, ali mora se. U početku je trebalo "cimati za rukav" pokojeg novinara, a sada je dovoljno samo JEDNOM javiti da smo uradili to i to, te tog momenta SVI kikindski novinari i mediji reaguju. Dakle, sada lako dolazimo do prostora u medijima jer smo godinama strpljivo gradili dobar imidž.

Slavko Bovan је рекао...

Ovo gore nije samohvaljenje Kikinde (EKK) već preporuka da i drugi tako rade. Ne treba da se obeshrabre ako rezultati ne dođu prve, druge, treće...godine. Doći će kad tad.

Digresija: Juče u banci čekam red i ulazi jedan kikindski publicista i pravo meni (znamo se iz viđenja). Pruža ruku i zahvaljuje. Pitam se za šta mi se zahhvaljuje, a onda on kaže da sam ga jednom stavio u skandinavku (Kikindske novine) sa slikom, a da je još jednom bio u nekoj klasičnoj ukrštenici, da li mojoj ili Zlatanovoj.
Naravoučenije: Dugogodišnjim radom valja na "našu stranu" privlačiti jednog po jednog sugrađanina. Ponekad jedan mali potez može donijeti značajne koristi za enigmatiku.

Slavko Bovan је рекао...

Ovdje samo da dodam da sam vrlo alergičan na rečenicu koju često kao tzv. aksiom ponavljaju ljudi iz većih gradova: "Mnogo lakše je u malim sredinama". Totalno netačno!