среда, 8. новембар 2017.

ZRNCA (2704)

Palatalka
U ĆOŠKU starog trapa
ima i KANAPA.
Autor: Milan Žarkovački

12 коментара:

Giša је рекао...

uGao
uZao

Slavko Bovan је рекао...

Da li se uz ovo može uklopiti i uže?

UNESCO је рекао...

Jedino se uže i uklapa.

Milan Žarkovački је рекао...

I ja mislim da se jedino uže uklapa. Ovde mi je zanimljivo to što se palatalizuje suglasnik ne iz poslednjeg nego iz pretposlednjeg sloga (u-GA-o), što mislim da je ovde u redu, analogno promeni „okrugao – (o)kruže“. Ako grešim molim da me ispravi neko ko se bolje razume.

Радоја Рацановић је рекао...


Ponovo moram podsjetiti da se palatalka i sibilarka sastavljaju po pravilima odgovarajućih glasovnih promjena: palatalka po pravilima palatalizacije ili jednačenja suglasnika po mjestu tvorbe, a sibilarka po pravilima sibilarizacije.

Da bi se ispoštovala pravila navedenih glasovnih promjena, suglasnik koji se mijenja mora se nalaziti na kraju riječi, ali ne mora biti posljednji glas u riječi. Kod višesložnih riječi mora biti dio zadnjeg sloga. Samo izuzetno, ako posljednji slog čini sufiks koji se mijenja, može se nalaziti NA KRAJU SLOGA koji nije posljednji.

Prema tome rješenje ove zagonetke ne može biti ugao – uže. Ono može biti ugao – uzao, kao što je navedeno u 1. komentaru, ali u tom slučaju ne radi se o palatalki već o mijenjaljki.

Primjer koji Milan navodi nije najsrećnije odabran jer (o)kruženje i slične riječi nisu izvedene iz pridjeva okrugao već iz imenice krug.

Milan Žarkovački је рекао...

Hvala, Radoja! Mislim da je ovaj rad dobar kao negativan primer.

Радоја Рацановић је рекао...


Izvinjavam se, nisam najbolje formulisao slijedeću rečenicu: Samo izuzetno, ako posljednji slog čini sufiks koji se mijenja, može se nalaziti NA KRAJU SLOGA koji nije posljednji.

Preciznija formulacija bi glasila: Samo izuzetno, ako slog(ove) na kraju riječi čini sufiks koji se mijenja, može se nalaziti u slogu koji nije posljednji, tj. u slogu od koga se odbija sufiks, i tada je posljednji glas (slovo) ispred sufiksa koji se odbija.

Nadam se da je ovo jasnije.

UNESCO је рекао...

Palatalka, sibilarka ili mijenjaljka, svejedno kako nazvali ovaj rad, ali KANAP može biti samo UŽE. Iako, bliža asocijacija na sliku je zapravo UZAO. Na žalost, zgodna ideja, ali ...

Giša је рекао...

Molio bih Radoju da mi objasni zašto uGao - uZao ne bi mogla biti palatalka, jer je druga palatalizacija promjena suglasnika K, G, H u C, Z, S? Možda zato što nije ispred samoglasnika I?

Živo me zanima, jer onda očito ne razumijem dobro pravilo ove zagonetke...

Milan Žarkovački је рекао...

Da, Gišo, ne može zato što nije ispred „i“, tako da to nije promena po pravilima sibilarke, odn. palatalke u širem smislu. A, kao što je Radoja objasnio, ne može ni „uže“. Treba pročitati objave o palatalkama i sibilarkama da bi se razumelo. Nezgodno je što su one prilično razbacane po blogu; bilo bi lepo da se sakupe u jedinstven i pregledan tekst.

Preptostavljam da je blogovlasnik objavio ovaj rad – za koji sam mu odmah sugerisao da mi je sumnjiv i da ga treba proveriti – upravo da bi podstakao njemu omiljeno tupljenje i da bismo još bolje razumeli ovu nezgodnu zagonetku.

Slavko Bovan је рекао...

Sve što se radi na ovom blogu ima svoj razlog. Milan dobro zapazi da je ovo objavljeno baš iz razloga koji je naveden, s tim što bih imao amandman. Ovoga puta nije zbog tupljenja već zbog "oštrenja". Vidim da vam oštrenje sasvim dobro ide od ruke.

Радоја Рацановић је рекао...


Pokušaću objasniti ukratko.

Suština je u tome da su glasovne promjene na koje se odnosi ova zagonetka strogo definisane, pa je i palatalka/sibilarka takođe strogo definisane i usklađena sa odgovarajućim gramatičkim pravilima. To je konsenzus koji smo postigli nas nekolicina zainteresovanih enigmata nakon početnog lutanja u definisanju ove i njenog preklapanja sa drugim sličnim zagonetkama, a sve je objavljeno na ovom blogu.

Nekoć je naša gramatika poznavala prvu i drugu palatalizaciju, a istorijski je postojala i treća (palatalizacija). Danas se pod palatalizacijom smatra samo (nekadašnja) prva palatalizacija, dok se za drugu i djelimično treću palatalizaciju koristi termin sibilarizacija. Zato je bilo neophodno ovoj, u suštini istoj, zagonetki dati dvojno ime (palatalka/sibilarka).

Što se tiče konkretnog pitanja, zagonetka uGao – uZao ne može biti palatalka/sibilarka zbog toga što tu nisu primijenjena pravila niti palatalizacije niti sibilarizacije.
Iz istog razloga UGAO ne može preći niti u UŽE niti u UŽICE. Naime, UGAO je prosta riječ koja ima svega 4 slova, ali 3 sloga (u-ga-o). Promjenjiv je 3. slog (-o) ispred koga nije g- već a-. Pored toga to a- je nepostojano pa se poslije g- umeće l- koje (kao i a-) nema nikakve veze sa palatalizacijom.