недеља, 20. мај 2018.

REČ PO RIJEČ (1815)



RG
Piše: Ilija Ozdanovac
U ono davno doba, seljačke, pa i "gospodske",  kuće nisu imale pojma šta je to "plastika" pa su, za svakodnevne potrebe i za svakojake  prilike, iz dostupnih im materijala, sami sebi izrađivali ono što im treba i što će im poslužiti.
 Dakako da dobro pamtim slike i prilike iz rane mladosti,  kada mi je, sad već, oho-ho pokojna baka, govorila da joj dodam taj RG da izgrabi vodu iz korita, a i u davnoprošlimvrućelipanjskim danima, moj otac, dok se odmarao poslije dopodnevnog kopanja kukuruza, u hladu naše velike jabuke, pored bunara, onako umornopospanolijeno, me poticao da mu dodam rg da iz kabla, netom izvađene vode iz bunara,  zagrabi vode i napije se.
RG je tada bio, a valjda je i sada, omanja posuda napravljena od posebne vrste tikve koja se obavezno sadila i uzgajala, obično u zapuštenim dijelovima "barće" (bašće, vrta), a onda iskorištavala za svakojake namjene, na način da joj je jedna od polutki izrezana, očišćena od sjemenki i ogrecana do tvrdog dijela , nakon čega je postajala posuda sa funkcijom. Za napomenuti je, da je priroda, odnosno godina, određivala veličinu ili obim rga.
Još jedna riječ za koju, u dostupnim mi rječnicima i enciklopedijama , nisam našao potvrdu jest RG, ali , razmišljajući ispravno, da je ta riječ iskrivljena i prilagođena narodu, a tako i taj predmet, zapravo VRG ili HRG, nađoh je u HER-u, (s navodom da je riječ regionalna i zastarjela). Na HJP se navodi da korijene vuče iz slovenskog (možda i slovačkog) jezika, mada ja zaključujem da je usko vezana uz riječ vrč (posuda za vodu).
Međutim, riječ RG, nađoh zabilježenom u manje poznatoj knjizi (koju, eto, imam!)
Ante Kneževića  "Šokački stanovi", koji tamo piše: " Ukraj čabra i kabla je RG, posuda od tikve, kojoj je s jedne strane potrbušina odrezana, da se može upotrijebiti kao zajimač". Zajimač (neki govore i zaimača), rg, rga, ili kvark jeste posebna posuda s drškom za uzimanje vode (i sipanje vrelog luga pri luženju), obično je od metala  (bakra), a nekad je bio i od oveće tikve , posebno odrezane.

Нема коментара: