среда, 28. март 2018.

TREĆEPLASIRANA KRIŽALJKA



Kvizorama 1355, 24.03.2018.
(Prilog: Branko Milovanović)

2 коментара:

Радоја Рацановић је рекао...


Kao što se moglo i očekivati, ovaj rad nije donio ništa novo u formalnom i sadržinskom smislu. Sa te strane mora se odati priznanje članovima žirija jer očigledno pokazuju dosljednost u primjeni ocjenjivačkih kriterijuma bez obzira na njihovu upornu ćutnju o istim i bez obzira koliko ti kriterijumi nekima ovdje čudno izgledaju. Moram priznati da mi se ovaj rad ponajviše sviđa od dosad viđenog i da u rasponu ocjena 1-10 od mene dobija nespornih 8. To znači da se moja trenutna poklapa sa definitivnom ocjenom žirija.

Ono što ovaj rad izdvaja od prethodno viđenih su četiri 22-ojke u rubnim redovima/kolonama križaljke, opet ne suviše ambiciozno ali lijepo povezane sa ostalim dijelovima rada, a čemu je svakako doprinio veći broj dugačkih „prolaza“ u svim unutrašnjim odsječcima. Iako u odnosu na pobjednički ovaj rad ima samo 3 crna polja više, broj riječi je veći za 10, a PDR znatno manja (5,03). Uprkos tome, ukupni utisak nije ništa lošiji zahvaljujući prvenstveno izboru riječi. Istina, ni ovdje nema neobičnih riječi i neočekivanih kombinacija, ali svi uvršteni pojmovi su manje-više poznati iz vremena prije pojave interneta. Taj dobri ukupni utisak je dodatno pojačan potpunim odsustvom pojmova kraćih od 3 slova u unutrašnjosti rada, ali i donekle umanjen priličnim brojem dugačkih množina.

Mandrak је рекао...

Nisam mislio dalje da komentarišem, jer samim tim što su prva i druga onakve kakve su, ni od treće nisam mnogo očekivao.
Ajmo ovako: križaljka nije loša, i više mi se dopada od prethodnih. naravno, i ona je više za popunjavanje nego za rešavanje, "posna" i anemična, ali ima se po čemu i zapamtiti. Vidi se da je autor nešto radio, i da je u taj posao uložio deo svog iskustva, znanja i zanata. Onako... malo starinski, klasično, tradicionalno.
Nemam mnogo zamerki, no iz koje god pozicije ocenjivao, sedmica je plafon.