понедељак, 16. април 2018.

ACTA AENIGMATICA (3)



TUMAČ ZAGONETAKA
Piše: Stjepan Horvat
U prvih osam godina postojanja Enigmatsko udruženje Bjelovar (EUB; kasnije EUČ – Enigmatsko udruženje „Čvor“) objavilo je dvanaest enigmatskih knjiga (priručnika), što je za ono vrijeme bio izuzetan pothvat. Planova je bilo puno, ali nije se mnogo toga moglo ostvariti iz raznoraznih razloga (novci potrebni za tisak, nedovoljno autora koji bi priredili neki rukopis i sl.). Još jedna velika želja ostala je neostvarena, iako su poduzete mnoge mjere kako bi se ona ostvarila. Riječ je o „Malom tumaču zagonetaka“.
Do 1977. godine bile se izdane tri knjige s tematikom tumačenja pojedinih vrsta zagonetaka i to sve tri prije II. svjetskog rata. Mavro Špicer (1862.–1936.) iz Zagreba je u vlastitoj nakladi 10. V. 1930. godine objavio „Leksikon za sastavljače i odgonetače zagonetaka s uvodom, tumačem i primjerima“. Potom je „Enigmatski godišnjak“ 1933. godine u Zagrebu tiskao „Priručnik za sastavljanje i rješavanje zagonetaka sa uputom i leksikonom“, čiji autor je bio Vladimir Vrđuka (1904.–1984.) Najopsežniji priručnik na 179 stranica u rujnu 1933. godine priredio je Josip Budisavljević (1908.–1987.), a Tiskara C. Albrechta objavila ga je pod nazivom „Tumač zagonetaka“.
S obzirom da su to bila stara izdanja, teško se do njih dolazilo, pa novi zagonetački autori stasali uz EU „Čvor“ i nisu imali prigodu upoznati se s njima. Zbog toga je Udruženje pokrenulo akciju pripreme teksta novog tumača zagonetaka, a prvi suradnički sastanak trebao se održati u Bjelovaru 27. II. 1977. godine.
Zato sam 4. II. 1977. uputio pismo s pozivom na suradnju Borisu Antoniću, Zvonimiru Bachu, dr. Marijanu Jurčecu, Zdravku Kurniku, Vladimiru Kuterovcu, Ferdi Pavešiću, Slavku Pelehu, Miroslavu Šanteku i Zvonimiru Tureku. „Dostavljamo vam otisak ogledne stranice, te molimo da je proučite i na zakazanom sastanku postavite sva pitanja u svezi rada na suradnji na 'Malom tumaču zagonetaka'. Posebna poteškoća je izabiranje odgovarajuće zagonetke, odgovarajućeg primjerka nekog tipa zagonetke, da se ona i tehnički uklapa u ovaj trostupačni prijelom… Pokušat će se da ovaj priručnik bude gotov do narednog Susreta zagonetača ili najkasnije do kraja ove godine. Ukoliko niste u mogućnosti da surađujete na ovom priručniku, molimo vas da nas o tome odmah izvijestite“.
Na žalost, ovo nikad nije završeno, iako se negdje u arhivu ZD „Čvora“ krije nekoliko velikih registratora s brojnim tipovima zagonetaka.

Urednička napomena: U "Enigmatskom zborniku" broj 1, objavljenom kao samizdat 1999. godine, na cijeloj 33. i gornjoj polovini 34. stranice A4-formata, objavljen je popis pod naslovom "Moderni tumač zagonetaka (natuknice)". Taj popis najvjerovatnije je pripremio Slavko Peleh i on potječe iz vremena kad se pripremao gore spomenuti tumač zagonetaka. Ispod popisa objavljen je i kraći prigodni komentar urednika samizdata. (jn)

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Pomenutu knjigu Vladimira Vrđuke možete pronaći (i preuzeti) na ovom blogu pod "knjige". Najlakše ćete doći do stranica iz knjige ako u gornji lijevi pretraživać ukucate "Vrđuka".