понедељак, 4. април 2016.

PALATALKA

Piše: Radoja Racanović
U postu REŠAD SITNU KNJIGU PIŠE (vidi ovdje) autor navodi da ga je ime i prezime mlade beogradske glumice Anje Mit inspirisalo da izmisli novu stihovnu zagonetku i da joj da ime PALATALKA. Iako se u navedenom primjeru ne vrši palatalizacija već jotovanje, a zagonetka je odranije poznata pod imenom jotovaljka, ona se ipak može smatrati podvrstom palatalke. Samo ne po tu navedenom pravilu.
 
PALATALKA se može posmatrati i definisati na dva načina:     
 
1. (uže) zagonetka u kojoj se vrši jedna od slijedeće 3 glasovne promjene, po strogim pravilima tih promjena: palatalizacija, jotovanje i jednačenje suglasnika po mjestu tvorbe (izuzimajući prelazak n u m ispred b i p), a u kojima se tačno određeni nepalatalni suglasnik mijenja u palatalni (prednjonepčani) suglasnik: j, lj, nj, đ, ć, dž, č, ž, š.   
                                                      
2. (šire) svaka mijenjaljka u kojoj se  nepalatalni glas (ukupno 21 - 16 suglasnika i 5 samoglasnika) mijenja u palatalni (prednjonepčani) suglasnik: j, lj, nj, đ, ć, dž, č, ž, š.
 
Ukratko rečeno, palatalka je vrsta mijenjaljke u kojoj se promjenom određenog glasa dobije palatal (prednjonepčani suglasnik). Ako prihvatimo drugo (šire) pravilo, ne bi imalo smisla proširivati ga na sve glasove (da se jedan palatal mijenja u drugi palatal).
Mislim da treba prihvatiti to šire pravilo zbog toga što su ona navedena pod br. 1 veoma ograničavajuća, pogotovo što se jotovanje odavno izdvojilo kao posebna zagonetka.
Iz svega navedenog jasno je da je jotovaljka podvrsta palatalke, a palatalka podvrsta mijenjaljke.
Podsjetiću da je:
1. Palatalizacija glasovna promjena u kojoj se velarni (zadnjonepčani) suglasnici: k, g, h ispred samoglasnika e, i, a mijenjaju u prednjonepčane suglasnike: č, ž, š;
2. Jotovanje glasovna promjena u kojoj se nepalatalni suglasnik stapa sa j i daje tačno određeni prednjonepčane suglasnik (n uvijek daje nj, l daje lj itd.) i
3. Jednačenje suglasnika po mjestu tvorbe (izuzima se prelazak n u m ispred b i p) glasovna promjena u kojoj suglasnici s i z kada se nađu ispred palatala nastalih jotovanjem (svi osim j) prelaze u š i ž, a suglasnik h kada se nađe ispred č i ć prelazi u š.
 
Ipak imamo novu zagonetku, traže se primjeri!

ПАЛАТАЛКА
Милан и Хер Жика,
Пријани свима знани,
Казивања о њима  трају,
Бијаху то срећни дани.
Аутор: Радоја Рацановић

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ubačen primjer zagonetke.

Mirka је рекао...

PRIKE-PRIČE

Rešad Besničanin је рекао...

Odlično, Radoja! Ja sam svoju stihovnu zagonetku najpre nazvao JOTOVANKA da je bih u zadnji čas preinačio u PALATALKU.

Mirka је рекао...

Jotovanje se dešava u još nekim slučajevima, osim ovog što je Radoja naveo pod 2.
Kada se nenepčani suglasnik nađe ispred glasa J onda on prelazi u prednjonepčani suglasnik i takva promena se naziva jotovanje.
zubni suglasnici d, t, z, s, c + j > đ, ć, ž, š;
usneni suglasnici b, p, m, v + j > blj, plj, mlj, vlj;
sonanti l, n + j > lj, nj;
zadnjonepčani k, g, h + j > č, ž, š;
Jotovanje se javlja u komparativu prideva, konjugaciji, deklinaciji i prilikom tvorbe reči.
Posljednji slučaj ima isti rezultat promjene suglasnika kao i palatalizacija, ali je sama tvorba riječi drugačija.

Ovo je kopirano sa sljedećeg sajta: http://www.srpskijezik.rs/gramatika/jotovanje